2012. december 4., kedd

Kínai önvédelem (Chin Na kevés sérüléssel járó technikák)


A Chin Na (Kum Na, Qui Na) kínai önvédelmi jellegű ősi harci-technikák gyűjteménye, melynek célja az ellenfél ártalmatlanná tétele, lehetőleg maradandó, vagy súlyos sérülés okozása nélkül. A Chin jelentése megragadás, megfogás, míg a Na tartani, irányítani, uralni jelentéssel bír. Az emberek ösztönösen megpróbálják megfogni, elkapni a feléjük irányuló támadásokat, hogy ez által megállítsák a támadó kart. Ez az ösztönös reakció állhat az első Chin Na jellegű gyakorlatok hátterében.

Azt senki sem tudja, hogy pontosan hol és mikor alakulhatott ki, de a gyökerek a régi kínai birkózáshoz (Shuai Jiao) vezetnek vissza. Hatékony önvédelmi értéke, és az ember testi épségét figyelembe vevő koncepciók miatt, a Shaolin kolostor oktatási rendszerébe is bekerült, ahol később tovább fejlesztették azt. Valójában nem létezik olyan, hogy Chin Na harcművészeti stílus, ellenben minden kung fu stílus beépítette saját oktatásába a Chin Na technikákat. Manapság a legtöbb fegyveres erőnél (rendőrség, katonaság) is előszeretettel alkalmazzák a kiképzési anyagokban.

Kar elleni technikák

A Chin Na technikai repertoárja rengeteg megragadást, csavarást, feszítést tartalmaz, de ezeken kívül fojtások, leszorítások, pontnyomások is megtalálhatók benne. A TWCK-ban az alapvető Chin Na technikák oktatása középhaladó szinttől kezdődik. Itt elsősorban a kar különböző izületei ellen történő támadásokra fektetjük a hangsúlyt. A kar ellen végrehajtott technikáknál általánosságként a következő két szabályt állíthatjuk fel:

1, Ha emelés jellegű technikát hajtunk végre, akkor azt addig kell csinálni, amíg az ellenfél lábujjhegyre nem emelkedik. Ellenkező esetben nem tudjuk kellő mértékben kontrollálni a támadót, így a technika végrehajtása során könnyen megtámadhat bennünket.

2, A másik lehetőség, hogy a föld felé kényszerítjük az ellenfelet. Ebben az esetben a technikákat addig kell csinálni, amíg a támadó arca vagy könyöke a talajt nem érinti. A támadó földet érése után, azonnal rögzítjük a pozícióját valamilyen feszítéssel, vagy leszorítással.

A technikákat megfelelő dinamikával és erővel kell végrehajtani, különben az ellenfél megtörheti a mozdulatunkat, kiszabadulhat a fogásból, és visszatámadhat. Ezen felül gyakori probléma, hogy a tanuló a gyakorlat során „csak a támadó keze ellen harcol” és nem veszi figyelembe az ellenfél helyzetét, súlypontját a technika végrehajtásakor.

A kar elleni technikákat a következő szerint csoportosíthatjuk:
·         Csukló elleni technikák:
o    Csavarás kifelé
o    Csavarás befelé
o    „Z” tartás
·         Könyök elleni technikák
o    Feszítés Gum Sao-val
o    Feszítés Jum Sao-val
o    Feszítés merítő Tan Sao-val
·         Váll elleni technikák
o    Feszítés Gum Sao-val
o    Feszítés Bong Sao-val

Természetesen a felsoroltakon kívül, még számos más technika is létezik az egyes csoportokra. Magasabb szinteken a Chin Na fogásokat nem önálló technikaként alkalmazzuk, hanem egy technikai kombináció részeként (pl. lefogó könyök), vagy pontnyomással történő támadásnál a célpont pillanatnyi rögzítésére használjuk (Kao Geng Sao).

Szabadulások

A TWCK-ban a különböző vizsgaszintekhez tartozó „önvédelmi rész” további Chin Na gyakorlatokat foglal magába. Ezek a különböző fogásokból, megragadásokból történő szabadulások technikáira tanítják meg a tanulókat. A különböző gyakorlatok oktatása már kezdő szinten megkezdődik. Az önvédelmi rész az alábbi témaköröket öleli fel:
·         Védekezés egykezes megragadások ellen
·         Védekezés ruhafogások ellen
·         Szabadulás a különböző csuklófogásokból
·         Védekezés kétkezes megragadás ellen
·         Védekezés fojtás ellen
·         Védekezés átkarolás ellen

Ezeknél a gyakorlatoknál nagyon fontos szerepet kap az időzítés. Egy jól kivitelezett, befejezett leszorító technikából vagy kulcsból kiszabadulni szinte lehetetlen, ezért meg kell előzni azok kialakulását. Szintén fontos lehet a figyelemelterelő trükkök alkalmazása egy ilyen szorult helyzetben (pl.: bokán rúgás, köpés, stb.).

Földre viteli technikák

A képzési programban a következő technikai csoportot a földre viteli technikák alkotják. Ezek oktatása középhaladó szinten történik, amikor a tanuló már tisztában van az alapvető Chin Na technikákkal, és súlypont-kontrollálással. Ezeket a gyakorlatokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:
·         Söprések
o    Külső lábsöprés
o    Belső lábsöprés
·         Dobások kézzel
o    Tarkólenyomás, forgatás
o    Homlok lehúzása a sarok irányába
·         Dobások kéz és láb segítségével
o    Dobás kívülről
o    Dobás belülről
o    Ellenfél ledöntése (kar alatt/kar felett)

A földre viteli technikák végrehajtásához az ellenfélnek testközelbe kell kerülnie. Ezért ezeket a technikákat általában akkor alkalmazzuk, ha már kicsit megdolgoztuk előtte a támadót, vagy ő akasztotta meg a támadásunkat.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos írás! Én mondjuk a Goju-Ryu karate ágát csinálom ,de ezek is nagyon jó mozdulatok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, sajnos a Goju-Ryu karatéban nincs igazán jártasságom így nem ismerem a technikai megoldásaikat, de biztos vagyok benne, hogy sok hasonló elgondolás van az általad tanult és az általam vázolt technikák között.
    Üdv,
    Hzsolt

    VálaszTörlés