2012. december 4., kedd

Rúgások és lábtechnikák a TWCK-ban


Más harcművészet gyakorló számára első ránézésre úgy tűnhet, mintha a Wing Chun alig használna rúgásokat. Bár a lábaknak nagyobb a hatótávolsága és erősebbek is a kezeknél, a harcban szinte mindent eldönthet az egyensúly, és ezt a lábak biztosítják a számunkra. Ezért a rúgásokat akkor érdemes alkalmazni, amikor szinte teljesen biztosak vagyunk a találatban.

Mivel a rúgások általában könnyen észrevehetők a védekező fél számára, ezért a támadónak elő kell készíteni azokat. Emiatt a rúgásokat legtöbbször valamilyen kéztechnika vezeti be, ami részben az ellenfél figyelmének az elvonását, részben az előttünk lévő tér biztonságos zárását biztosítja.

Rúgásfajták

A legtöbb stílushoz hasonlóan a Wing Chun-ban is megtalálhatók az alap rúgásfajták viszont nincsenek ugró, forgó, ollózó és egyéb látványos rúgások. A TWCK rúgásai általában a has vagy a has alatti területeket célozzák meg, nem használunk magas rúgásokat.

Térdrúgás
A térd rúgás oktatása már kezdő szinten elkezdődik, mivel ezen a technikán keresztül könnyen megtanulható a későbbi rúgásokhoz szükséges láb, csípő és testtartás. A térdrúgások valódi alkalmazásának oktatása viszont a középhaladó - haladó szinten történik, amikor a küzdőtávolságok lerövidülésének problémája kerül terítékre.

A térdrúgásnál gyakori hiba, hogy a tanuló nem fordítja ki megfelelően a tartó lábát és így nem ad elég biztos alapzatot a rúgásnak ennek eredményekép instabil és erőtlen lesz. A másik probléma a csípőhasználat hiánya; a rúgás ereje a helyes csípőhasználaton múlik. A TWCK-ban a szemből felemelkedő térdrúgást használjuk, ha lehet kerüljük a Thay Boksz-ból jól ismert oldalsó térdrúgásokat, az ágyék védelme miatt.

Egyenes rúgás
Talán az egyik leggyakrabban használt rúgásfajta. A rúgás alapelemei a térd rúgásnál megtanult pozíciókra építkeznek. Az egyenes rúgásokat további alcsoportokra oszthatjuk.

Csapódó rúgás
Ez egy lábfejjel végrehajtott gyors támadás, általában az ágyék területére. A technika végrehajtásánál gyakori hiba, hogy a tanuló a rúgást követően nem húzza vissza a lábát, hanem „kint felejti”, így könnyen támadhatóvá válik. Azt szokták mondani, ha a csapódó rúgást egy egységnyi sebességgel hajtottuk végre, akkor másfélszer gyorsabban húzzuk vissza.

Toló rúgás
Ez a klasszikus egyenes rúgás, amit a talp különböző felületével hajthatunk végre. A rúgás végrehajtásánál érdemes a lábujj alatti párnás részt használni, ha kis helyre akarjuk koncentrálni a támadás erejét, vagy az ellenfél távolodik tőlünk (így ér el a láb a legmesszebbre). Ha az ellenfelet vagy a támadását meg akarjuk állítani, akkor a teljes talpfelszínt érdemes használni. Így a talp elég nagy felületen fel tud feküdni a támadó testén ahhoz, hogy kellő erőt fejtsünk ki. Ha a rúgás célpontja a bordák vagy a bordakapu területe, érdemes a sarkat használni rúgófelületként. Így komolyabb sérülést lehet okozni az ellenfélnek. Ezt a rúgásfajtát általában Pak Sao – Bil Sao kézkombináció vezeti be.

A tanulóknál típushiba, hogy a csípő ereje nincs benne a rúgásban, továbbá a rúgás végrehajtása után nem húzzák vissza a lábukat. Egy másik apróság, hogy a rúgás után visszahúzott lábat ne csak a gravitáció ereje vigye a föld felé, hanem segítsünk rá némi erővel, így gyorsabban vissza tudunk térni a stabil alapállásba.

Taposó rúgás
Amikor az egyenes rúgás az öv alatti területeket célozza, akkor taposó rúgást hajtunk végre. A rúgás célpontja, lehet a térd, lábfej, sípcsont vagy egy már megindított támadó láb is. A rúgás erejének növelése érdekében, a technika kivitelezésekor a tartólábat be kell rogyasztani, hogy a csípő lesüllyesztésével a lehető legnagyobb erőt tudjuk beleadni a támadásba.

Oldalsó rúgás
A TWCK rúgásai közül az oldalsó rúgás a legnagyobb hatótávolságú technika. Más stílusoktól eltérően, a rúgást a teljes talp felületével hajtjuk végre és nem a talp élével. A kiválasztott célpont magassága alapján megkülönböztethetünk magas- és mély oldalsó rúgást.

Ennek a technikának a tanulásakor a gyakorlónak már megfelelő kéz-láb koordinációval kell rendelkeznie, mert ez a rúgás egy elég bonyolult mozgássor végrehajtását igényli. A rúgás iskolázásánál a kiinduló helyzet a támadóállás, amelyből a tanuló egy Pak Sao, Fat Sao kéz kombináció segítségével egy oldalsó zárállást vesz fel, majd végrehajtja az oldalrúgást, mialatt a volt Fat Sao-s kezével mély Bon Sao-t csinál, hogy zárja a teste előtti teret és szükség esetén védelmet nyújtson az ágyéki résznek is. A rúgás végrehajtása után vissza kell húzni a rúgó lábat, majd támadóállásban kell a mozgássort befejezni. A rúgás végrehajtásakor alkalmazott Pak sao - Fat Sao kéz kombináció segítségével elsöpörhetjük az ellenfél karjait, így rést nyithatunk a védelmén.

A rúgás végrehajtásánál sok hiba fordulhat elő a gyakorlóknál. Az első a nem megfelelő szögbe fordított támasztó láb. A rúgás alatt a támasztó láb lábfejének a rúgással ellentétes irányba kell néznie, különben nem lesz stabil az állás. Másik probléma a csípő hiánya rúgásban, ilyenkor erőtlen lesz a rúgás. Gyakori probléma a felsőtest túlfordítása, ilyenkor a támadó nem is látja a célpontot. Az eddigi hibák a technikai hiányosságokon túl a csípő és láb izmainak merevsége és gyengesége miatt fordulnak elő. Sokat javíthat a technikán, ha nyújtásokkal előkészítjük az izmokat a rúgáshoz. A következő típushiba a helyes, mély Bon Sao pozícó megtalálása és a rúgás utáni csípő-szembefordulásának a hiánya.

Köríves rúgás
Középhaladó szinten történik a köríves rúgások oktatása. Ennél a rúgásnál a támadó felület a sípcsont, a lábfej bokához közelebb eső része és egyes esetekben a lábujj alatti párnás rész. A célpont általában a térd (kívül/belül), a comb (külső/belső) és a bordák, vese területe. A rúgástechnikák szerint megkülönböztethetünk kis- és nagyköríves rúgásokat.

Kisköríves rúgás
A rúgás célja, hogy meglepjük az ellenfelet, és egy pillanatra elvonjuk a figyelmét, ezzel előkészítve a következő támadásunkat. A rúgás leadása támadóállásból történik, a vezető lábbal. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg minél jobban rejtve legyen a támadás szándéka (árnyékmentes rúgás). A támadó felület a cipő orra vagy a lábujj alatti párnás felület. Mivel ez nem egy erőteljes technia a támadást érzékeny területek ellen kell irányítani, mint: sípcsont, térd, comb belső felületi valamint az ágyék.

Nagyköríves rúgás
Ez egy erőteljes rúgástechnika, ami történhet első- és hátsó lábbal, továbbá a célpont lehet magasan és mélyen is. A rúgást általában egy Pak Sao - Bil Sao kézkombinációval vezetjük be, aminek a célja az előttünk lévő tér és az ellenfél kezének kontrollálása. A rúgásnál gyakran előforduló hiba, hogy a tanuló nem teszi bele a csípő erejét a rúgásba, vagy túlzottan belefordul, így a Bil Sao az egyensúly kompenzálása miatt leesik, és túlzottan a csípő mögé kerül.

Csavart rúgás
Ez egy ritkán használt speciális rúgás a Wing Chun-ban. Oktatása haladó szinten történik, de a technika értelmezése az oktatói szint környékén valósul meg. A rúgás célja, hogy számunkra kedvezőtlen pozícióban (túl közeli célpont, rossz szögben álló ellenfél) is át tudjuk venni a kezdeményezést a küzdelemben. A rúgás egyaránt használható támadásként (pl. bordák, hasi tájék), mint védekezésként (a támadó láb megállítása).

Söprések
A Wing Chun-ban fontos szerepet tölt be az egyensúly megtartása, mert ennek megbomlása komoly hátrányt jelent a harcban. A söprések kiválóan alkalmasak az egyensúly megbontására. A Wing Chun más harcművészektől eltérően csak magas söpréseket használ, és nem alkalmazza az úgynevezett áldozatvállalásos (kéztámasz a földön) mélysöprés technikákat. Ezeknek a technikáknak az oktatása középhaladó szinten történik. Igazából nem a rúgások, hanem a különböző földre viteli technikák témakörébe tartoznak, mivel gyakran a lábon kívül, kéz technikával is rásegítünk (Lap Sao) a siker elérése érdekében.

A söprés technikája történhet a talp és boka belső felével, a sípcsont és a boka találkozási pontjával, vagy „kanalazó” lábtechnikával. A söprések sikeres végrehajtásának a kulcsa a pontos ütemezés. Amikor az ellenfél lép, vagy rúgásból teszi le a lábát, ilyenkor a talajfogást megelőző pillanatban egy söprő mozdulattal továbbsegíthetjük az ellenfelet a megfelelő spárga irányába.

Sorozat rúgások

A Wing Chun egyik specialitása a sorozat rúgások alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy gyors egymás utáni ütemezéssel kettes vagy akár hármas rúgáskombinációt is végrehajt a gyakorló egy lábbal. Ez több okból is megtörténhet:

Több célpont
A sorozatrúgással egymás után több célpontot is megtámadunk. A kombinációk iránya történhet fentről lefelé (test-térd, térd-boka, stb.) vagy lentről felfelé (térd-test, stb.) Egy másik lehetőség az, hogy az első rúgás valójában egy támadás védésére szolgál, és a második (harmadik) rúgás az ellentámadás (lásd. védések lábbal).

Vétett rúgás
A TWCK-ban oktatói szinten történik a sorozat rúgások vétett rúgás után való alkalmazása. Az ehhez szükséges elméletek és technikák a Biu Jee formához kapcsolódnak. A technika lényege, hogy ha az első rúgásunk célt tévesztett, akkor a mozgási energiánkat a megváltozott környezetnek megfelelően egy másik rúgásba visszük át.

Védések lábbal

Kezdő és középhaladó szinten a tanuló megismerkedik a testre jövő rúgások kézzel történő hárításaival. A lábak ellen irányuló rúgások védésének oktatása haladó szinten történik.

Pak Gerk – Jut Gerk
Ezt a két lábtechnikát érdemes együtt tárgyalni, mert mechanikájukat tekintve azonos felépítésűek. Valójában ezek a mozdulatok a taposó rúgásnak felelnek meg. A Pak Gerk esetén a lábfejet befelé fordítjuk, mintha egy mély oldalsó rúgást csinálnánk, a Jut Gerk esetén kifelé fordítjuk a lábfejet.

Ha támadóállásban vagyunk és az első lábbal történik a védekezés, akkor a következő elvet érdemes használni a védekezésnél:
·         a vezető oldali térdünkhöz képest kívülről jövő rúgást Pak Gerk-kel érdemes védeni
·         a vezető oldali térdünkhöz képest belülről jövő rúgást Jut Gerk-kel érdemes hárítanunk.

Bon Gerk – Tan Gerk
Ezt a technika párost is érdemes együtt tárgyalni. Ezeknél a védéseknél a hárítási felület a lábszár belső vagy külső felülete.

Ha támadóállásban vagyunk és az első lábbal történik a védekezés, akkor a következő elvet érdemes használni a védekezésnél:
·         a vezető oldali térdünkhöz képest kívülről jövő támadást Tan Gerk-kel érdemes védeni
·         a vezető oldali térdünkhöz képest belülről jövő rúgást Bon Gerk-kel érdemes hárítanunk. Egyes esetekben a hárítás gyakran söprés ként folytatódik.

Entry
Jó időzítés mellett ezzel a technikával könnyen meg tudjunk előzni az ellenfél rúgásait. Ilyenkor vagy egyenesen előre az ellenfél középvonala felé törekszünk, vagy a Bon Gerk és Tan Gerk technikákhoz hasonlóan elvezetjük a támadást.

Képességfejlesztő gyakorlatok


Distancing
A gyakorlat célja, hogy kialakítsa a tanulókban a helyes távolságbecslés és helyzetfelismerés képességét. Ebben a páros gyakorlatban az egyik fél egy egyenes ütéssel támad amire a társa valamilyen irányba kitér, amit társának a megfelelő technika alkalmazásával le kell reagálnia.

Chi Gerk
Ezt a gyakorlatsort a lábbal történő védések begyakoroltatásához alkalmazzuk, ami a Chi Dan Sao-hoz hasonlatos „Lábérzékenység” fejlesztő gyakorlat. Az egyik fél valamilyen rúgást indít a társa ellen, amit a megfelelő lábvédéssel semlegesítenie kell és azonnal ellentámadást kell indítania lábbal.

Rúgópajzs, pontütő kesztyű
A rúgások erejének növelését, a célpontok helyes megbecslését és a technikák csiszolását segítik elő a rúgópajzsos, pontütő kesztyűs (Thai Pad) páros gyakorlatok. Itt az egyik fél felvállalja az edző szerepét és „adogat” a társa számára, akinek a megfelelő támadásokkal, kombinációkkal kell válaszolnia.

Lógózsák
Hasonlóan a rúgópajzsos edzéshez ezzel is jól erősíthető a rúgás ereje, de jól használható a technikai elemek begyakorlásához és kondicionáló tréninghez is.

Fababa, rúgócölöpök
Bár a TWCK-ban nem, de más Wing Chun rendszerekben gyakran használják a rúgócölöpöket. Valójában ezek egymástól meghatározott távolságban (rúgótávolság), háromszög alakzatban vagy hármas, ötös alakzat láncban (egymás után többször ismétlődő minta) leásott fa cölöpök. Mind a rúgócölöpök, mind a fababa kitűnően alkalmas a különböző sorozat rúgások technikáinak pontosítására és erősítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése