2012. november 10., szombat

A TWCK küzdelmi taktikájának bemutatása (Alapelvek)


A TWCK-ban az egyes küzdelmi technikák alkalmazása az alapelvek szerint történik. Ezek az alapelvek általában a hogyan és mikor kérdésekre adnak válaszokat.
  

Kapuk elmélete

A tanulók kezdő szinten megtanulják a négy kapu elvét. A Wing Chun a test előtti teret négy részre (kapura) osztja. Ezt a kaput a testet függőleges irányban szimmetrikusan kettészelő függőleges középvonal, illetve a szív magasságában lévő vízszintes középvonal jelöli ki. Függőleges értelemben így beszélhetünk fölső, illetve alsó kapukról. Attól függően, hogy egy támadás az előre helyezett kézen – Mun Sao / Wu Sao – belső (test felöli) vagy külső (testtől távolabbi) oldalán lép be, beszélhetünk belső vagy külső kapuról. Haladó szinten ez az elmélet kibővül további két kapuval, amelyek a lábtámadások irányait hivatottak beazonosítani.

Az erő ellen nem erővel harcolunk

A Wing Chun gyakorló inkább eltéríti a felé irányuló erőt, mintsem megállítsa azt. Ezért rengeteg kéztechnikához tarozik forgás vagy kis körkörös mozgás. Mivel a stílus inkább a támadások elkerülését alkalmazza a védekezésben, a elhelyezkedés (pozíció) nagyon fontos. A helyes pozíció biztosítja, hogy a technikák hatékonyan működjenek.

Támadd a középvonalat

A test koponyatetőtől a gátizomig húzódó függőleges szimmetria tengelyét nevezzük függőleges középvonalnak. A Wing Chun gyakorló elsődlegesen e függőleges középvonal ellen hajtja végre támadásait. Ennek egyik oka, hogy így közvetlenül képes az ellenfél egyensúlyát támadni, másrészt a testfelszínre vetített középvonal mentén olyan érzékeny pontok találhatók, mint a szem, orrnyereg, álcsúcs, szív, gyomorszáj, ágyék, melyek sikeres támadása azonnali eredményt hoz.

A két kéz egyidejű használata

A Wing Chun egyik hatékonysága a technikák gazdaságos mozgásán alapul. Ez azt jelenti, hogy sem a kezek, sem a lábak nem tesznek meg a szükségesnél nagyobb utat. A további hatékonyság fokozását a támadási és védekezési idő összevonásával érjük el. A legtöbb harcművészeti rendszertől eltérően, a Wing Chun-ban már kezdő szinten oktatják a kezek egyszerre történő használatát; amíg az egyik kéz védekezik, addig a másik kéz támad. Ez megköveteli a tanulótól, hogy a kezeit egymástól függetlenül tudja használni.

Nézd a vezető könyököt / térdet

1984-ben a bostoni Gyermek Kórház Centrumának Gait laboratóriumában pontos mérésekkel megállapították, hogy ütés közben a könyök lassabb mozgást végez a csuklóhoz képest. A mérések alapján a Wing Chun ütésnél a könyök mozgása 2.66-szor lassabb, mint az ökölé. A nyugati boxban használt köríves ütésnél a könyök 4.03-szor mozgott lassabban az ökölhöz képest.

Ezért harci szituációban, ha valakinek mozog a karja, akkor így tesz a könyöke is, tehát a támadó kar nem érhet el téged anélkül, hogy a könyöke ne jönne vele. A könyök messzebb van, mint az ököl és könnyebb figyelni, mivel a nagyobb távolság miatt a szemnek nem annyira megeröltetõ, mintha a közelebbi öklöt tartanád szemmel. Tehát minél hosszabb ideig tudod követni a támadás irányát, a korábbi észlelés miatt, annál hosszabb idejük van a reflexeknek dolgozni.

Ez az elv kiterjeszthetõ az alsó végtagra is, hiszen a térd a lábon olyan, mint a könyök a karon.

Használd a kontakt-reflexeket

Közelharci szituációban szemmel nem, vagy csak nehezen érzékelhető egy gyors támadás. Ilyen helyzetekben a Wing Chun gyakorló törekszik a kontaktusteremtésre. A szem érzékelése kiegészítve a bőrérzékelésével egy hatékony megoldás nyújt a közelharcban. A Chi Sao gyakorlatok segítségével ez a bőrérzékenység és a támadásokra adott válaszreakció tovább fejleszthető. Egy jól képzett Wing Chun gyakorló a karjára érkező nyomás alapján, meg tudja határozni a felé induló támadás irányát és erősségét, majd ezek alapján (a kialakított reflexek segítségével), automatikusan képes helyesen reagálni.

Kontrolláld az ellenfél vakoldalát

Az egymással szemben álló felek arra törekednek, hogy egy előnyös pozíciót tudjanak kialakítani a küzdelemben. Egy ilyen előnyös pozíció például a „vak oldalra kerülés”. Ez azt jelenti, hogy az ellenfél valamelyik oldala irányába kilépünk, vagy kifordítjuk az ellenfelünket. Ezzel a maximum távolságra tudsz maradni az ellenfeled másik kezétől, így majdhogynem egy kézzel kell foglalkozz egy időben. A könyökön keresztül ez vezet az ellenfél egyensúlyának kontrollálásához is. Ha ezzel próbálkozol, akkor a könyök fölött vagy alatt – a kar helyzetétől függően – úgy tedd, hogy a karja ne maradjon szabadon. Ha az ellenfeled könyökét tolod vagy húzod, ez negatívan hat az ő egyensúlyára. Ugyanezzel akár kezek keresztezését is megvalósíthatsz.

BOEC

A BOEC rendszer alapján az ellenfélnek nem az erősségeivel, hanem a gyengeségeivel szemben küzdesz. Ha gyengeséget észlelsz az egyensúlyában, akkor azt támadod. Ha a kapukat nem zárja rendesen, akkor azt támadod. A rendszer használatához nem szükséges roppant erő vagy sebesség.

Balance – Egyensúly: Amikor az ellenfeled egyensúlyát támadod, vagy egyensúlyvesztésbe hozod, valószínűleg megnyit kapukat, vagy felkínál célpontokat. Az egyensúly előfeltétele az ügyes hely- és helyzetváltoztatásnak. A tradicionális Wing Chun ragaszkodik a mindenkori 50-50%-os súlyelosztáshoz. Ez lehetővé teszi a személynek, hogy bármikor bármelyik lábával mozduljon. A jó egyensúly ráadásul energiamegőrző is.

Opening – Megnyitás: Amikor a vak oldalon állsz és támadod a kapukat nyitással, az ellenfeled rá van kényszerítve, hogy védekezzen ezek ellen, amik rossz dolgok megtételéhez vezethetnek részéről (például keresztezett kezek). Néhányan az oldaluk mellett tartják a kezüket, rengetek célpontot felkínálva és így próbálnak meg csapdába csalni. A célpont megválasztása életbevágó. A könyök közelében célszerű támadni, korlátozva ezzel a vezető kezet. Amennyiben a könyök nyújtva van, az válik célponttá.

Elbow – Könyök: Amikor a könyököt nyújtva látod, tudod azt kontrollálni, így az ellenfeled egyensúlyát is, és könnyebben tudsz nyitást végrehajtani.

Arms Crossed – Kezek keresztezése: Amikor az ellenfeled könyökét a vak oldalról csapdába ejted, a legvalószínűbb, hogy az azonnali célpontot védeni fogja, így létrehozva karjainak keresztezését. A következő hibák egyikére vagy többre is, rá lesz kényszeredve:
1.         keresztezett karral védekezés
2.         hátrahajlás, ami által egyensúlyt veszt
3.         több lényeges célpont szabaddá válik

Keresztezett karok esetén oda lehet szögezni mindkét karját egy pillanatra, ami által majdnem védtelenné válik.

A szemednek folyamatosan figyelnie kell éberen és felfedni az ellenfeled gyengeségeit a BOEC rendszer alapján, csak így tudod kiaknázni az ellenfeled hibáit.

Az elvek alkalmazása a harc különböző fázisai alatt


1, Előkészítő fázis vagy kontaktus nélküli fázis

Használjunk oldalsó állást, ne tegyük előre egyik lábunkat sem, hogy könnyen tudjuk mozogni bármelyik irányba. Egy-egy elleni pusztakezes küzdelemben nem lehet tudni, hogy ki fog előbb támadni vagy védekezni, így jobban védhető a vakoldal.

Ebben a fázisban figyeld a támadó hozzád közelebb eső könyökét és térdét; ez a kulcsa annak, hogy megismerd az ellenfél szándékát. Egyhelyben álló ellenfél esetén használd az entry technikát.

2, Kontaktus fázisa

A harcban a következő fázis, amikor az ellenfelek karjai vagy lábai kontaktus távolságba kerülnek, de még nem támadható az egész test. Védd a középvonalad. Ebből a távolságból a megfelelő időzítéssel indítható az ellentámadás, vagy kezdeményezhetjük a saját támadásunkat is.

3, Váltás

Ebben a fázisban történik a fej vagy test támadása. A test vagy fej támadásához, használd a Chi Sao reflexeket. Ebben a fázisban lehetőleg ne használjunk rúgásokat. A kontaktus pillanatától próbáljuk meg kontrolálni az ellenfél egyensúlyát, használjuk ki a vakoldalból eredő előnyöket és támadjuk az érzékeny területeket és alkalmazzuk a BOEC rendszert. A küzdelem során egyszerre használjuk a kezeinket védekezésre és támadásra.

4, Üldözés

Ha az ellenfél hátrál, akkor kövesd és tarts továbbra is nyomás alatt. Ha megszakadt a kontaktus, akkor támad meg egy egyenes rúgással mielőtt rendezni tudná sorait.

5, Visszavonulás

Ha megleptek, vagy szétesett a védekezésed, akkor lépj hátra és használd a Fut Sao technikát. Gyakran a Fut Sao és Bill Sao kombináció dupla hátralépéssel nagyon hasznos tud lenni. A visszavonulás befejeztével azonnal állítsd vissza a középvonalad védelmét.

Védekezés több támadó ellen

Utcán sajnos könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy egyszerre több támadóval szemben kell megvédenünk magunkat. Két támadó esetén sokan úgy gondolják, hogy kétszer olyan nehéz védekezni magunkat, pedig ez így ebben a formában nem igaz. Nem kétszer hanem sokszor nehezebb megvédeni magunkat, nem elég az, hogy a végtagok száma megduplázódik, még a figyelmünket is meg kell osztani. Ezért ezekben a helyzetekben még kevesebb időnk és esélyünk van, így nem engedhetjük meg magunknak a hibázás luxusát. Túlerővel szemben, ha lehetőségünk van, kerüljük el a harcot és vegyük fel a nyúlcipőt.

A csoportos támadás esetén kezeljük úgy az ellenfeleket, mintha „egy nagy ellenfélről” lenne szó. Ne engedjük, hogy valaki kimenjen a látómezőnkből, és kerüljük el, hogy bekerítsenek bennünket. Nem túl jó ötlet, hogy a hátunkat a falnak vetjük, mert bár hátulról védve vagyunk, a menekülés esélyét elvágtuk magunk elöl. A támadókat a harc során érdemes egymás elé beforgatni, hogy azok zavarják egymást. Ez történhet jó helyezkedéssel vagy az ellenfelet egyszerűen lökjük a társai karjába.

2 megjegyzés: