2012. november 21., szerda

Riport William Cheung nagymesterrel

William Cheung, az élő legenda. Bruce Lee egykori barátja, számos hatalmas tudással rendelkező harcos személyes ismerője. Idestova 54 éve foglalkozik a Wing Chun Kung-Fu-val - a világ minden táján alapított iskolát. De úgy néz ki, többet nem járja körbe őket, és feltehetően Magyarországot is utoljára kereste fel.

Mikor és hogyan kezdett kung-fuzni ?

Tizenegy évesen, 1951-ben kezdtem el. Wong Shun Leung, aki Yip Man nagymester leghíresebb tanítványa, jó barátom volt. Mielőtt elkezdett Wing Chun-t tanulni, sok viadalra elmentünk, és ő mindig nyert. Ám egyszer valaki nagyon ellátta a baját - Yip Man nagymester volt. Fogadalmat tett, hogy visszamegy és megveri. Mi ezt el is felejtettük, de egyszer csak azt vettük észre, hogy a mozgása drámaian megváltozott. Faggatni kezdtük, és kiderült: visszament a mesterhez, és beállt tanulni. Mi pedig követtük. A mai napig nem bántam meg.

Tanult más stílusokat is ?

Gyermekkoromban az iskolai tanításon kötelező volt. Amikor a Wing Chun-t elkezdtem, utána már mással nem foglalkoztam.

Versenyzett is?

Régen sok kihívásos küzdelemben vettünk részt. Wong Shun Leung, Hu Kii Cheung, Bruce Lee és én. Később, amikor már versenynek hívták a küzdelmet, akkor 1957-ben és '58-ban én voltam Hong Kong pusztakezes bajnoka.

De azért használt fegyvereket is?

A kantoni pillangó kardokat és botot - ezek stílusunk sajátosságai.

Yip Man szintén legendás harcművész. Milyen ember volt a nagymester?

1951-ben kezdett tanítani Hong Kong-ban. Korábban együtt edzett a barátaival, de az még nem volt igazi tanításnak nevezhető. A második világháború alatt Fatsan-ban volt öt tanítványa, de 1951-ben kezdett tanítani iskolai rendszerben, és voltak magántanítványai is. Nagyon udvarias és jó humorú, kedves ember volt. Oktatási stílusára az volt a jellemző, hogy bár mindig jelen volt, csak a technikákat mutatta be, és - nagyon szerény emberként - a tanítványaira bízta a többi részt. Leung Sheung, Wong Shun Leung, Lok Kiyu, Chung Sheung Ting kiválóan tanítottak, ő pedig büszke volt rájuk. Akik gyors felfogásúak voltak, azokkal szívesen foglalkozott, a lassú képességűekre viszont nem sok időt fordított.

És milyen volt az önök kapcsolata?

Én négy éven át minden nap iskola után hozzá mentem, majd éveken át szinte együtt éltem a mesterrel. Napi 10-órát edzettünk, közben tanítottunk, magánórán és iskolában is. Az sem volt ritka hogy 6-7-órán keresztül Chi Sau-t gyakoroltunk (a ragadós kéz technikája), amiben a két gyakorló egymásra fekteti a kezét és így próbálnak a másiknál gyorsabban bevinni valamilyen technikát.

Mennyire tartja egységesnek manapság a Wing Chun oktatást ?

A Yip Man által tanított stílus egységes, eltérés az értelmezésben lehet.

Úgy tudom, hogy nagyon jó barátja volt Bruce Lee-nak.

Bruce Lee-t 9 éves korától ismertem, egy születésnapi partiján találkoztam vele. Akkor már befutott gyerekszínész volt. Hamarosan barátok lettünk. 1954-ben én vittem le edzésre, és bemutattam Yip Man-nek, akinek később az egyik kedvence lett. Többek között nekem is kellett tanítani, ezért sokat edzettünk együtt, és így jó barátok lettünk. Eleinte nem gondoltam, hogy komolyan veszi, de később rájöttem, nagyon is, mivel minden idejét gyakorlással töltötte. Két percre nem tudott leülni, mindig járt a keze-lába, bármikor képes volt edzeni. Mindig kérdezett és tanult, még evés közben is a mozdulatokat gyakorolta. Nem volt tradicionális és tiszteletteljes, csak azt tisztelte, aki le tudta őt győzni. Hiába gyakorolt nála valaki régebben, őt ez nem érdekelte, és ebből később baj is lett. Nagyon jó harcos volt, amikor átment Amerikába sok bajnokot legyőzött. Tudásával rengeteg nagy versenyzőt és mestert inspirált. Mindenhova vittem magammal, de sajnos tiszteletlen viselkedésével rengeteg ellenséget szerzett, még az iskolán belül is. Végül a nagymester kénytelen volt kizárni őt, de engem és Wong Shong Leung-ot megbízott, hogy iskolán kívül foglalkozzunk vele. A filmjeit nagyon szeretem, mindig saját magát alakította. Egész életén keresztül csak a győzelem motiválta, és nem a küzdelem.

Mit tud Bruce Lee haláláról?

Sok mindenkit foglalkoztat ez a kérdés még napjainkban is. Úgy tudom, allergiás rohamot kapott egy gyógyszertől. Az, hogy ez miként került a szervezetébe, soha nem fog kiderülni...

És általában mi a véleménye az akciófilmekről?

Szeretem Bruce Lee, Steven Segal és Jet Li filmjeit. Az a véleményem, hogy sokan összemossák a filmes küzdelmeket a valóssal, de ez nem reális. A színészeknek vigyázniuk kell egymásra, a valós küzdelmek viszont nem látványosak, ráadásul nagyon rövidek. De nem nagyon járok moziba, és nem rajongok a filmekért. Inkább operába, múzeumba, képtárakba szoktam az időt eltölteni.

De azért szakít időt a gyakorlásra is?

A tanítás mellet, több órát gyakorlok minden nap, valamint meditálok is.

Lenne néhány technikai jellegű kérdésem is. Egy küzdelemben, amikor közel akarok kerülni egy olyan ellenfélhez, aki korábban Karatét tanult, akkor általában törekszik a nagy küzdőtávolság megtartására. Hogyan tudnék közel kerülni hozzá, hogy tudjam alkalmazni a ragadós kéz technikákat?

Ez egy kétélű fegyver, mert amíg közel akarsz kerülni az ellenfeledhez, addig távol is kell tartanod magad a rúgásaitól. Az, hogy közel tudj kerülni egy jól rúgó emberhez az jó időzítés és távolságbecslés kérdése. Ha valaki „elfut”, akkor követned kell, de mindig meg kell tartani azt a kritikus távolságot, hogy kívül tudj maradni a hatótávolságán. Ha már ebben a helyzetben vagy, akkor számtalan módszer létezik arra, hogy az ellenfelüket támadásra bírjuk. Próbáld meg elérni, hogy az ellenfeled rúgjon és amikor ez megtörténik számos variációs lehetőség létezik, hogy áthatolj az ellenfél védelmén.

Amikor egy erősebb ellenféllel gyakorlok és megragad rendszerint nem tudok elmenekülni vagy technikákat végrehajtani rajta. Mit tehetek ilyen helyzetben?

Számos Wing Chun gyakorlat létezik, ami megtanít arra, hogy hogyan észlelhetjük a megragadást még a korai szakaszban és milyen technikákat kell használnunk, amikor ez megtörténik. Próbáljuk meg csökkenteni a megragadási lehetőségek számát, mert egy jól kivitelezett erős fogásból lehet, hogy már nincs menekülési lehetőség. Arany szabályként elmondhatjuk, hogy a szabad végtagoddal azonnal támad meg az ellenfeled, ahogy lehetőséged adódik rá. Ha az egyik kezedet lefogják támadj a másikkal, ha mindkét kezedet lefogják rúgj vagy támadj a fejjel. A tested bármely részét használhatod a védekezésben.

Milyen hatásos módszer létezik a Wing Chun láncütés megállítására?

Mi azt találtuk, hogy egy előre mozduló, keresztezett Bil Sao, amit sokkoló erővel hajtunk végre az ellenfél középvonala felé, elég hatékony, hogy megállítsa a láncütést. Ezután közvetlenül érdemes egy erős Lap Sao+ütés kombinációval válaszolni.

Amikor a ragadós kezek (Chi Sao) gyakorlatokat csinálom a vállaim könnyen elfáradnak. Mit tehetek?

Ha gyakorlás közben fájdalmat vagy fáradságot érzel a vállaidban, egyszerűen rázd le a kezed és lengesd meg a karjaidat. Néhány hónap kitartó gyakorlás után a vállaid megerősödnek és jobban fogják viselni a megterhelést.

A Wing Chun egy külső kung fu irányzat?

Azok számára, akik Bruce Lee mozibeli küzdelmeit nézik, a Wing Chun egy külső harci rendszernek tűnik és lehet is akként gyakorolni. A csak külső harci művészet nem elsőrangú Kung Fu. Yip Man első generációs tanítványai igen sok időt töltöttek azzal, hogy a ragadós kezek gyakorlatot nagyon lágyan, rugalmasan, alkalmazkodó módon gyakorolják, miközben félelmetes előre nem jelezhető erőt tudtak létrehozni ebből az ellazult állapotból. Például Lok Yiu mester nagyon lágy volt, noha arról ismert, hogy mennyire sokkoló a Jum Sao-ja vagy „lesüllyedő” keze. Szintén ismert volt arról a képességéről, hogy meg tudta törni az ellenfele rúgását a keze ütésével. Egy külső szemlélő számára nehéz megállapítani, hogy hogyan jönnek létre ezek az erők, mert nincsenek nagy, külső látható mozdulatok. A Wing Chun-ban a lábak nagyon relaxáltak állandó jelleggel (de nem petyhüdtek). Ez könnyűvé teszi az ellenfél mozdulatainak észlelését és nehézzé teszi a te mozdulataid észlelését, valamint lehetővé teszi, hogy egy ellazult állapotból egy megfeszültbe kerülj igen gyorsan. Az erő ezen a módon jön létre. Azok a rendszerek, amelyek a relaxáltságra és érzésre épülnek, belső (lágy) rendszerekként ismertek. A rendszer lényege kívülről nem látható, de érezhető, amikor kapcsolatba kerülünk vele. A Tai Chi és a Hsing-I további példák a belső rendszerekre. Valójában minden teljes rendszernek van belső és külső része. Habár a külső részek nagyon hatásosak, a művészet legmagasabb foka a kettő keveréke.

Hogyan viszonyul a Wing Chun egy utcai harcossal (verekedővel) szemben?

Az utcai harcos (bunyós) nem különböző. Úgy értem, egy ütés az ütés, nincs különbség. Valójában New Yorkban az egyik oktatóm edzette azt a bajnok pehelysúlyú boxolót, aki márciusban védi meg a címét. Sok bajnokot neveltünk. De ezt nem versenyek segítségével tesszük, hanem mi megtanítjuk, hogy hogyan védd meg magad, hogyan tudod fejleszteni az önbizalmad és így tovább. De vannak a kapcsolataink a világ legjobbjaival. A versenyeken nincs szükség sok technikára. Talán csak 8-9 az, amire összesen szükséged van. Tehát ha képes vagy 8 jó technikát produkálni, teljesen okés vagy. Tudod, ez nagyon egyszerű. A karomat eléd teszem, te pedig megtámadsz. Meg fogod kerülni a kezem. Amikor elkezded megkerülni a kezem, akkor egy hosszabb utat választasz, nem támadhatsz meg nyílegyenesen. Meg kell kerülj engem. Hosszabb úton mozogsz, mint én. Ha én rövidebb úton mozgok, mint te, meg kell üsselek! (Nevet.) Ez ilyen egyszerű! A probléma az, hogy az emberek emberből vannak. Becsapják őket, elveszítik a józan eszüket, amikor nyomás alá kerülnek. Így aztán buta dolgokat tesznek. De ha ragaszkodsz az egyszerű dolgokhoz, valójában minél kevesebbet tudsz, annál jobb helyzetben vagy. Ha csupán erre a nyolc technikára koncentrálsz jól fog menni.

Egy másik probléma, amikor a pánik bekövetkezik és visszatérsz ahhoz a védekezéshez, amit a legjobban tudsz…

Igen, csupán időre van szükséged ahhoz, hogy beleégesd a tudatalatti elmédbe, és feltételes reflexé váljon.
 

Tehát ez az egyetlen mód, ahogy megtanulhatod a félelem kontrollálását?

Igen, persze, ismétlés útján. Először meg kell értened, hogy ez mire való, az mire való, hogy mi mire való, aztán ismételgeted és tapasztalatot szerzel, látod, hogy más rendszerek hogyan ütnek, rúgnak és eltanulod a lényegi részeket. Látod egyszer, kétszer háromszor és ismerőssé válik, így megszerzed a szükséges gyakorlatot.

Tehát a sparring a legjobb mód?

Egy szervezett, szabályozott, kontrollált, előre megállapodott szabályú küzdelem. Úgy értem, ha csak ütsz valakit, és ő üt téged, abból nem tanulsz semmit, vagy csak nagyon keveset. Sok időbe telik, mire egy keveset is tanulsz. De egy kontrollált sparring – az más.

Ez most azt is jelenti, hogy a rendszert nem lehet fejleszteni?

Az alapelveket nem. De a lépések, amelyeken keresztül a képzés megvalósul, a különböző gyakorlatok, amelyek fejlesztik az erőt, a dinamikus erőt, reflexeket, azokat lehet fejleszteni. Új módszereket találnak ki. Wing Chun az ő idejében valószínűleg sosem találkozott birkózóval. De ez az elveket nem változtatja meg. A rendszer alapelveit. Csupán több technikát, módot fejlesztünk az elvekhez vagy több elvet használunk.

Wing Chun-nak nincs semmilyen birkózó mozdulata. Miért?

Valójában a Chi Sao-val a reflexeink jobbá válnak, mint a birkózóké, jobbá, mint a judokáké (judo-t gyakorló személy) egész életük során, mert nem a megfelelő elveket használják. A birkózók, ők még mindig erő ellen erővel küzdenek, míg a Wing Chun azt tanítja, hogy ne küzdj az erő ellen erővel. Így ez az elv messzire visz. Természetesen továbbra is szükséges megtanulni a technikát, hogy megértsd, hogyan használd azokat. Tehát az elveket gyakorlati úton sajátítod el.

Tegyük fel, hogy a Wing Chun-os gyakorló a földön van és megfogták… hogyan reagáljon erre? Van valami technika, ami hatástalanítja ezt?

Ó, igen, igen. Nézed a WWF birkózást/pankrációt? Oké, legközelebb, amikor látod… OK, nem számít mennyire jól gyakorolják be, valójában heteket és heteket gyakorolják. Gyakorlottak. Az egyik pasas megengedi a másiknak a dobást és mennyi ideig tartana ez? Egy pillanat, néhány másodperc – legkevesebb egy másodperc, általában egy valós szituációban 3 vagy 4 másodpercig tartana. De a Wing Chun nem mondana olyat, hogy „kezeld a birkózókat birkózó technikákkal”. Egy másodperc alatt akár 8 ütést, szúrást is bevihetünk. Csupán egy, ha eltalál egy nyomáspontot, megsemmisíti az ellenfelet, harcképtelenné teszi. Szóval, először veszed az első lehetőségedet. Ha valaki jön és megragadja a lábam, akkor csupán BANG (láncütést végez) egy nyomásponton. Ha még mindig jön tovább, akkor megyek (döf az ujjaival). Érted? Ez egy más hozzáállás. De birkózóként elkapod a lábam, én elkapom a kezed és karfeszítést csinálok rajta. Amennyiben közel vagyunk, még mindig használhatóak a nyomáspontok, rengeteg megnyitás létezik. Úgy értem, közel jössz hozzám, és azt mondják, „Ó, nem ér szemre szúrni, tilos a lágyékot támadni, nincs megengedve, hogy harapj, meghúzd a fülét, de még így is behúzhatsz neki egyet, még ha a szabályaik szerint megyünk, akkor is behúzhatsz nekik. Csupán egy kis kerülőt jelent. Tehát ha valaki megtámad, elkapom a haját, és belevágok az arcába, aztán oldalt lépek, beverem az arcát a földbe, majd utána eldöntöm, mit teszek következőnek. Attól is függ, mennyire kemény a személy. Sok küzdelmi rendszer az adj egyet, kapj egyet alapon oktat. Azt mondják: OK, adsz egyet itt, kapsz egyet ott, és ez jobb, mint az… És ilyeneket tanítanak, tehát ez egy teljesen új nézőpont. Nem bánják, ha keményen megütik őket. Ezek a rendszerek az erőseknek vannak vagy az erőseknek sok szteroiddal – egy teljesen új nézőpont.

Más szavakkal, úgy találta a saját gyakorlati tapasztalatai alapján, hogy ez a rendszer tökéletesen működik Önnek?

Oh igen. Természetesen az emberek kigondolnak új mozdulatokat és ilyesmiket, ezért nyitva kell tartanunk a szemünket és napra készeknek kell lenünk. De sohasem szabad megváltoztatnunk az alapelveket. Az alapelv ugyanaz marad, te csak létrehozol egy új mozdulatot, ami ugyan azokon az elven alapul. Közel ötven éve foglalkozom a harcművészetekkel és még nem láttam semmi olyat, ami a Wing Chun közelébe ért volna, de azt, hogy hogyan tudod ezt a tudást a magad számára a legjobban felhasználni, az már rajtad múlik.

Mi a legáltalánosabb hiba a kezdő Wing Chun gyakorlóknál?

A leggyakoribb hiba, hogy nem ügyelnek az egyensúlyukra. A tanuló nagyon csalódott, mert érzi, hogy nem koordinált a mozgása. A koordináció a helyes egyensúlyból jön. Ha leülsz és hátradőlsz és én azt mondom neked, hogy állj fel, te nem tudsz felállni. Először vissza kell jönnöd középre. Hasonlóan van ez az egyensúllyal is. Úgy gondolom, mindenkinek az alapok tanulásánál nagyobb hangsúlyt kellene erre fektetni.

Volt olyan dolog, amit Yip Man megtanított Önnek és nem adta tovább? Úgy gondolom az első időkben nagy felelősség lehetett a harcművészetet kínán kívül tanítani.

Valójában mindenki nagyon mérges volt, amikor megkezdem az oktatást. Úgy gondolom ez azért lehetett, mert a harcművészetek közel 400 éven keresztül sötét időszakot éltek meg. 1644-től Manchu uralom alatt majd később kommunista Kínában a harcművészet elnyomás alatt volt, miközben rengeteg tudás veszett el. Ha mindenki visszatartaná a tudását, akkor hogyan tudna továbbfejlődni ez a művészet. Nagyon sok emberre, különösen a fiatal emberekre nagy hatással van a sebesség és az erő. A sebesség és az erő véges, nem úgy mint a háttérben húzódó elvek és tudomány.

Régóta Ausztráliában él, nem vágyik haza?

Rendszeresen járok Hong Kong-ba, ahol iskolám is van, de már végleg Ausztráliában maradok. Huszonöt éve rendszeresen járom a világot, minden évben kétszer körbeutazom az összes iskolámat, ellenőrzöm a munkát, tanítok.

Mi a véleménye a magyar tanítványokról?

Meg vagyok velük elégedve! Sokat fejlődtek, főleg a haladók, Amerika után itt van a legtöbb mesterszintű tanítványom.

Mit üzen a magyar harcművészeknek?

Hogy továbbra is eddzenek, mutassák be tudásukat, népszerűsítsék stílusukat, és békességben férjenek meg egymással! Mindig dolgozzanak együtt, és ne egymás ellen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése