2012. november 10., szombat

Kuen Kuit

 

Eredete, jelentése, feladata

Ezek a szólások, közmondások segítik a tanulót abban, hogy megtalálják a helyes utat a gyakorláshoz. Ezek a mondások generációkon át a nagymesterek tapasztalataiból álltak össze. A Wing Chun Kuen Kuit lefordítva harcművészeti idiómákat vagy dalokat jelent. Ezek rövid ritmikus versek, hogy könnyen megjegyezhetők legyenek. Számos harcművészeti ágban használták a kuen kuit-ot a stílus alapelveinek kifejezésére.

Négy Kuen Kuit csoport

A Wing Chun kuen kuit aforizmákat négy kategóriába sorolhatjuk:

Eredmények:

Ebbe a csoportba tartozó szólások foglalkoznak a különböző akciók és mozgások eredményeivel.

Dick yut yee doang joang sum yee goang
Once the opponent moves, he loses his center of gravity
Mihelyt az ellenfeled mozdul, elveszíti a gravitációs központját

Előírások szabályok:

Ezek az aforizmák különböző tanácsokat a technikák végrehajtásához.

Sao gerk sheung shiu mo juet jiu
Hand against hand, foot against foot; there is no unstoppable technique
Kéz a kéz ellen, láb a láb ellen; nincsenek megállíthatatlan technikák

Figyelmeztetések:

Ez a szólásgyűjtemény a gyakori hibákra hívja fel a figyelmet, hogy el tudjuk őket kerülni a gyakorlás során.

Chor hock mo yung lic
Beginners must not use strength.
Kezdőknek nem szabad erőt használniuk.

Minősítések:

Ezek a mondások, a technikák Wing Chun rendszeren belüli minőségét fejtik ki.

Choang chee cheong goang seen chee sun
Fast charging and thrusting are well suited for closing the gap
A gyors támadás és döfés jól megfelel a bezáródó nyíláshoz

Fontos megjegyezni, hogy a kuen kuit-ok semmilyen titkos, misztikus vagy halálos technikákat nem mondanak el a gyakorló számára, egyetlen céljuk van, hogy hozzásegítsék a gyakorlót a Wing Chun alapelveinek megértéséhez.

Moy Yat munkássága

A régi Kínában a fontos dolgokat kőbe vésték. Ezek különleges művészi munkák voltak. Később ezek a kőfaragások pecsétként is szolgáltak, amelyek általában az adott család vagy klán vezetőjének neve szerepelt rajta és generációról generációra adták tovább. Ezeket a kőpecséteket a mai aláíráshoz hasonlóan használták.

A kőpecsét készítése meglehetősen nehéz munka és nagy ügyességet igényel az embertől. A Wing Chun családban Yip Man nagymester tanítványa, a néhai Moy Yat nagymester elismert név volt ebben a művészetben is. Moy Yat élete során több száz ilyen kőpecsétet készített, de a leghíresebb munkái a Yip Man számára készített Wing Chun Kuen Kuit volt. Unokaöccsével Chi Nam Kwong-al közel négy évet töltöttek azzal, hogy összegyűjtsék és ellenőrizzék a Hao Kuit-okat (szájhagyomány útján fennmaradt mondások), majd összeállítsák a Wing Chun-ra vonatkozó aforizmákat. További két évet vett igénybe a megfelelő kövek megtalálása és beszerzése. Mindegyik kő más-más kínai történelemből vett kaligráfiai stílusban lett vésve. Összesen 51 db vésett kő alkotja ezt a gyűjteményt. A hat évig tartó munka még Yip Man halála előtt befejeződött. Yip Man nagymester az élete alatti egyik legfontosabb Wing Chun eseménynek tartotta ezt a munkát. Amióta elkészült a teljes kollekció, a kőpecsétek el voltak zárva a külvilág szeme elöl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése